مزایای یادگیری نواختن ساز موسیقی
تاريخ درج :

فواید فراگیری نوازندگی سازهای موسیقی

در این مقاله از مله زونکن، سعی بر گزارش مزایای یادگیری و نوازندگی ساز موسیقی همراه با نتیجه تست های علمی انجام شده روی علاقمندان و هنرجویان شده است. با مطالع این مطلب، علاقمندان به نوازندگی سازهای موسیقی می توانند به نکات مهمی از اثرات و نتایج فراگیری سازهای مورد علاقشان پی ببرند.

 

افزایش ظرفیت حافظه

نتایج تحقیقات دانشمندان بر روی شنوندگان و نوازندگان سازهای موسیقی نشان می دهد که گوش کردن به انواع موسیقی و یادگیری نوازندگی ساز و آواز، ذهن و مغز افراد را برانگیخته کرده و می تواند در افزایش حافظه نوازندگان و شنوندگان موثر باشد. این مطالعه و تحقیق بر روی ۳۲ کودک از سن ۳ الی ۴.۵ انجام شد که به آن ها آموزش آواز خواندن و نواختن کیبورد داده شده بود. یک گروه ۱۵ نفره از کودکان هیچ درس موسیقی و نوازندگی داده نشد ولی هر دو گروه در فعالیت های مهد کودک خود شرکت کردند. نتایج برداشت شده از تحقیقات نشان داد، کودکانی که به طور منظم و هفتگی آموزش ساز یا آواز موسیقی داشتند، ۳۴ درصد قدرت تجسم قوی تری نسبت به کودکان گروه دیگر که از موسیقی محروم بودند، دارند. بر طبق مقاله ای از نشریهTelegraph online magazine تحقیقات جدید نشان داده، نوازندگی منظم ساز، اندازه و قدرت مغز را تغییر می دهد و می توان از آن در بهبود مهارت های ارتباطی کودکان استفاده کرد.

تحقیقات و بررسی های زیادی نشان می دهد که موزیسین ها، از نظر ساختار مغزی، در مقایسه با کسانی که به یادگیری موسیقی نپرداخته اند، متفاوت می باشند. به ویژه در قسمتی از مغز که مربوط به تجزیه و تحلیل و نوازندگی موسیقی می شود. اگر شما نوازندگی سازی را یاد بگیرید، بخشی از مغز شما که کنترل گر بخش های بدن شماست (مانند قدرتی که باعث استفاده از دست ها، دویدن، شنا کردن، ژیمناستیک و ، ) فعالتر خواهد شد و رشد بیشتری نسبت بقیه افراد خواهد داشت. از دیگر نتایج این تحقیقات، افزایش هوش نوازندگان انواع سازها نسبت به افراد عادی می باشد.

 

افزایش قدرت برنامه ریزی و سازماندهی وقت

یادگرفتن نواختن ساز نیازمند استفاده عاقلانه و منظم و مقرون به صرفه از زمان است. یک موزیسین خوب می داند که کیفیت تمرین نوازندگی خیلی مهم تر است از اندازه کمی زمان صرف شده برای تمرین ساز. علاوه بر استفاده بهینه از زمان جهت یادگیری نوازندگی سازها، برنامه ریزی هدفمند برای پیاده سازی روش یادگیری و تمرین نوازندگی، از ملزومات تمارین هنرجویان نوازندگی سازها می باشد که قدرت سازماندهی و برنامه ریزی زمانی هنرجویان را افزایش خواهد داد.

 

افزایش مهارت کار تیمی

فعالیت گروهی و هماهنگ، از جنبه های مهم زندگی است که فراگیری و کسب مهارت لازم در این امر، سبب پیشرفت و آسودگی مسائل برای افراد خواهد شد. نوازندگی ساز نیازمند هماهنگی هنرجویان با دیگر نوازندگان است تا موسیقی نواخته شده، مورد پسند شنوندگان قرار گیرد. در گروه و ارکستر، هنرجویان نحوه همکاری، هماهنگی و مشارکت با دیگر نوازندگان را تمرین و فرا میگیرند. علاوه بر این، برای افزایش هماهنگی در ارکسترها، هر هنرجو ملزم به گوش دادن نوازندگی دیگر اعضای گروه برای هماهنگی بیشتر می باشد.

 

افزایش پشتکار، انگیزه، صبر و مقاومت

یادگیری نوازندگی هر نوع سازی احتیاج به زمان گذاشتن و تلاش دارد که به شما صبوری و استقامت را آموزش می دهد. بیشتر مردم نمی توانند هر قطعه موسیقی را برای اولین بار، بدون اشکال بنوازند، در حقیقت اکثر موزیسین ها مجبورند روی قسمت سخت قطعه موسیقی چندین بار تمرین کنند تا بتوانند قطعه مورد نظر را به درستی اجرا نمایند.

 

افزایش تمرکز

هنر نواختن ساز احتیاج به هماهنگی زیادی بین دست ها و چشم ها دارد. با خواندن نت های موسیقی مغز شما ناخودآگاه باید قادر به تبدیل نت به الگوی خاص (صدای مورد نظر در موسیقی) باشد و علاوه بر آن همزمان باید ریتم را هم رعایت کند.

 

بهبود قدرت خواندن و مهارت درک کردن

بر طبق تحقیقاتی که در مجله Psycholigy of Music منتشر شده است، کودکانی که برنامه چندین ساله موسیقی داشته اند و  به تمرینات تنالیته، ریتم و تمرینات علمی موسیقی پرداخته اند، در زمینه خواندن و درک مفاهیم نسبت به همتایان خود که در زمینه موسیقی فعالیتی نداشته اند، بهتر بوده اند. اصولا موسیقی، خواندن و درک مداوم مفاهیم است. وقتی شما نت های سفید و سیاه را روی صفحه می بینید، باید تشخیص دهید که چه نتی را دیده اید و آن را روی آلت موسیقی به صدا در آورید و همزمان باید به انجام ریتم خوانی بپردازید و با زبان خود ریتم درست را شمارش کنید.

 

افزایش مسئولیت پذیری

نواختن یک ساز نیاز به حس مسئولیت پذیری دارد. نگهداری از ساز در شرایط محیطی ایده آل، برای صدا دهی مطلوب ساز بسیار مهم است. هر سازی برای نگهداری دستورالعملی متفاوت دارد اما بیشتر سازها نیاز دارند که به طور مرتب تمیز و روغن کاری شوند. علاوه بر مسئولیت نگهداری سازها، مسئولیت در قبال دیگر اعضای گروه ارکستر نیز مطرح می باشد که هنرجو را ملزم به رعایت اصول، نظم و دقت در فرایند یادگیری می کند.

 

کاهش استرس

این ساز برای شماست. شما هرچه دوست داشته باشید می نوازید. موسیقی هنری است مانند دیگر هنرها. همانند نقاشی که احساسش را بر روی بوم می کشد، موزیسین هم احساسش را با نواختن قطعه مورد علاقه خود بروز می دهد. همین کار سبب کاهش استرس و بار روانی انواع فشارهای موجود در زندگی می شود و روش درمانی کارآمدی باشد برای بچه هایی که دچار اختلالاتی از قبیل اوتیسم و افسردگی و دیگر هستند.

 

تقویت مهارت شنوایی

بسیار بدیهی و معلوم است که نوازندگی ساز احتیاج دارد که شما به دقت گوش کنید. شما باید توانایی شنیدن نت اشتباه را داشته باشید و آن را تبدیل به نت درست کنید. کوک کردن ساز نیاز به تقویت شنوایی دارد. هنرجویان موظفند، هنگامی که یک گام مشخص را می نوازید، قدرت تشخیص کوک بودن نت ها را داشته باشند. در صورت نوازندگی دسته جمعی ملزم به گوش کردن به ملودی بوده و آگر نقش همراهی کننده  ملودی را داشته، باید نرم تر و آرام تر بنوازند. با نواختن موسیقی به طور طبیعی و مطمئن مهارت شنوایی هنرجو بالا می رود.

 

همان گونه که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت، نوازندگی موسیقی مزایای فراوانی دارد و امیدواریم که باعث برانگیخته شدن انگیزه علاقمندان به نوازندگی و آواز خوانی برای ادامه تمرینات و تبدیل موسیقی به یکی از اولویت های زندگی هنرجویان شود. زمانی که شما با چالش ها و سختی های تمرین موسیقی روبرو شدید، به پایان لذت بخش آن فکر کنید که چه دستاوردهایی برای شما خواهد داشت. این مقاله را با جمله ای الهام بخش از نوازنده ی ساکسیفون چارلی پارکر پایان می دهیم.

موسیقی تجربه افراد از زندگی و نحوه تفکر و عقلانیت آنها می باشد. اگر با موسیقی زندگی نکنید هیچ کدام از آن ها در موسیقی برای شما اتفاق نمی افتد.

 

گردآورنده: سپیدخت حکیمی

مجله زونکن


کاربر گرامی سایت در حال بروزرسانی است. در صورت بروز هر گونه مشکل، پیشتر از شما پوزش می خواهیم. تا چند ساعت آینده مشکل برطرف خواهد شد.